Årsrally vid Burghley House i Stamford, England 22-24 juni 2018.

Årets annual rally är vid Burghley House i Stamford England. Burghley House började byggas redan 1555 och beställdes av William Cecil, Lord High Treasurer to Queen Elizabeth I, och färdigställdes 1587. Under de 3 dagarna som rallyt pågår kommer cirka 700 – 900 Rolls-Royce och Bentley bilar besöka “rallyt”.

Midsommarhelgen brukar präglas av regn, nubbe och sill om man är hemma i gamla svedala. Men blickar man bort mot det lilla landet som lyckades erövra en fjärdedel av världen och bygga bilen som också kallas “The Best Car In The World” så möts man varje år av 1000 tals Rolls-Royce och Bentley entusiaster och ett 100 tal bilar av samma märke. Varje midsommar går RREC (Rolls-Royce Enthusiats’ Club) Annual Rally vid något fint slott eller större herrgård. Entusiaster från hela världen kommer till området runt Northampton för att besöka årsträffen för denna klubb som har cirka 7000 medlemmar över hela världen som älskar Rolls-Royce och Bentley bilar.

De senaste 3 åren så har träffen vart belägen vid det vackra godset Burghley House och så var även fallet i år. Det stora huset och dess stora ägor utgör en perfekt plats för en träff som denna. Det samlas branschfolk, entusiaster, ägare och de som bara har vägarna förbi. Det finns bilar för alla åldrar både gamla förkrigsbilar ända från 1906 fram till de senaste modellerna från 2018. För de som tröttnar på att kolla på bilar kan man alltid gå in i en av utställarnas tält och kolla på lite reservdelar eller kanske köpa en sjal som det står Rolls-Royce på.

Under lördagen så är det stora dragplåstret auktionen. På auktionen säljs både automobilia och senare under dagen bilar. Bland automobilian kan du hitta allt från litteratur, tavlor, modellbilar, reservdelar, emaljskyltar till picnic korgar och armbandsur. För den som tar med sig stora plånboken kan man buda på bilar och det erbjuds allt från den minsta lilla Healey Sprite till de största Rolls-Royce Silver Spur.

RREC har ett stort “klubbtält” där de har en klubbshop med alla möjliga attiraljer man kan tänkas behöva som Rolls-Royce eller Bentley entusiast. Det finns allt från mekaroveraller i retrostuk till kashmirsjalar för några tusenlappar styck. Det finns även en fyndhörna med förra årets kollektion och alla möjliga typer av bilvårdsprodukter.

Bland utställarna hittar man allt från reservdelsförsäljare till stora renoveringsfirmor som stolt visar upp sina senaste renoveringar och de ställer ofta upp i söndagens Concours d’Elegance. Hela eventet inramas av en fantastisk vy över Burghley House ägor som sträcker sig så långt ögat kan nå. Huset som sådant står ståligt med en gigantisk gräsmatta framför sig. När man kommer in på innergården och går igenom till baksidan av det stora huset så möts man av ett orangeri som dom gjort om till restaurang/café där man kan ta en afternoon tea när man tröttnat på att kolla på bilar eller människor.

På söndagen så bedöms bilarna som ställer upp i tävlingen och de tilldelas en rosett i olika färger beroende på vilken klass de ställer upp i. I år hade vi nöjet att ha ett svenskt ekipage som ställde upp i touring klassen för Silver Spirit och Turbo modellerna. Det svenska ekipaget vann touring klassen vilket var mycket trevligt. När alla klasser har bedömts av de olika domarna så samlas folket runt ett tält framför huset så att alla de vinnande bilarna får köra ett paradvarv och ta emot publikens jubel. Totalvinnaren av årets Concours d’Elegance var en Bentley 3 1/2 liters 3 position drop head coupe by Gurney Nutting som var ofantligt fin.

Nedan får ni ett smakprov på några av de bilar och vyer man kunde se på årest RREC Annual Rally.

2018-06-26T18:29:20+00:00