Renovering av en Bentley S III Continental FHC 1964 by Park Ward

Du kan här följa vårt arbete när vi renoverade denna vackra Bentley S III Continental FHC 1964 by Park Ward. Det utvecklade sig från att vara en hellackering till att bli en omfattande renovering. Karossen, inredning och motorrum ordningställdes till fantastiskt skick.

Under juli 2013 levererade vi denna fantastiska Bentley SIII Continental ”Chinese Eyes” Fix Head Coupe by Park Ward från 1964 efter en omfattande renovering. Bilen importerades från England till Sverige under sommaren 2011 och kom till oss för att göra en 70 punkters test. När vi hade den på lyft och kollade under så såg det mesta okej ut och vi tog ut den för en provtur. Enligt en av mekanikerna var det motormässigt en av de finaste Bentley SIII han någonsin provkört. Karossmässigt fanns det några små skavanker och färgen tilltalade inte ägaren, så därför började vi förbereda bilen för en hellackering. Vi påbörjade arbetet med att skruva ner kromdetaljer, belysning, rutor och så vidare för att slutligen kunna slipa av lacken.

När vi gör en hellackering på en bil så gör vi det från bar metall och det finns några enkla anledningar till det. För det första så ser man inte vad som finns under lacken. Det kan vara gamla lagningar som är fyllda med spackel. Det är omöjligt att säga hur mycket spackel som är under lacken på en gammal bil. Har bilen varit i USA så kan man inte annat än förvänta sig dåliga lagningar med mycket spackel och ibland fogskum och hönsnät. Under 1970–1990 talet så var det väldigt mycket fusklagningar som gjordes, ofta med stora mängder plastic padding. Mer om detta senare.

När kromet och alla detaljer var nerskruvade tog vi ett antal bilder för att kunna se spelen vid dörrar, huv, bagagelucka med mera. Det är för att vi ska kunna få till samma spel vid montering. Bit för bit försvann den gamla lacken från karossen…

Historik om bilmodellen

1952 presenterade Bentley efterföljaren till modellen Mk VI som fick namnet R-Type. Den nya modellen såldes i 2 olika utföranden, Standard och Continental. Just Continental utförandet var en sportigare mer kraftfull version av standardmodellen. Det var den snabbaste 4 sitsiga bilen i produktion vid den tidpunkten.

1955 kom efterföljaren till Mk VI och den fick namnet Bentley S-Type. Precis som föregångaren så såldes den i 2 olika utföranden, Standard och Continental. Till en början var det en rak sexcylindrig motor. När serie II kom 1959 så fick den en V8 på 6,2 liter.  Man märkte egentligen ingen skillnad på en Serie I och Serie II förutom på motorn. Det var först när serie III presenterades som den stora skillnaden kom.

1963 presenterades Serie III och den hade dubbla strålkastare vilket skulle tilltala den amerikanska marknaden. Engelsmännen avskydde det och har egentligen först nu börjat inse vilken vacker bil det är. Strålkastarna är lite snedställda och fick då smeknamnet ”Chinese Eyes”.

Tillbaka till renoveringen

När hela karossen är ren från lack kan man ta en närmare titt på bilens kondition. Här ser vi att det hade kunnat gå riktigt illa om bilen fortsatt gå i det nuvarande skicket.

Skärmkanterna bak är dåligt svetsade och spacklade, vi ser inte riktigt vad som är bakom men det är troligtvis mer jobb än vi kan uppskatta. A-stolparna har börjat rosta och börjar ge vika, de måste stagas upp och lagas på ett korrekt sätt innan lackering. Plåten mellan vindrutan och torpedväggen är helt uppäten, stora delar av trösklarna likaså. När vi börjar montera ner dörrarna så ser vi att fönsterhissarna är väldigt ansatta av rost.

Skärmkanterna dokumenteras väl innan de skall tas ner för att se vad som finns bakom. Bakom skärmkanterna på båda sidor finns en gammal skärmkant som är inslagen med slägga. Troligtvis har de bara slagit in den skärmkanten och loppat fast den nya skärmkanten för att göra jobbet så enkelt som möjligt.

När den inre skärmkanten tas bort för att vi ska kunna göra en ny skärmkant ser vi att det sitter ytterligare en skärmkant innanför den. Det är alltså 3 skärmkanter på varandra. Den innersta skärmkanten är originalskärmen som de har slagit in och monterat en ny skärmkant på när den var för dålig. Utanpå den så har de satt ytterligare en skärmkant när den var för dålig. Gapet mellan skärmkanterna hade fyllts med fogskum för att det inte ska låta. De har spacklat rikligt för att dölja detta från utsidan.

Efter att vi fick se att det var så mycket extraarbete så var vi tvungen att kontakta ägaren för att visa upp i vilket risigt skick bilen var i. Normalt sett så tar vi bilder under arbetets gång som ägaren får ta del av men i detta fall så var det så pass omfattande skador att vi var tvungna att visa ägaren innan vi gick vidare.

När ägaren väl varit och tittat på bilen och vi tillsammans med ägaren lagt upp en plan på hur renoveringen skall läggas upp, bestämmer sig ägaren för att i tillägg renovera inredning och motorrum. Det slutar alltså med att det blir i stort sett en totalrenovering. När bilen både skall lackeras om och inredningen skall renoveras så har man ett perfekt tillfälle att byta kulör både utvändigt och invändigt. Lackerar man om bilen så måste den nya kulören passa med interiören om man väljer att byta kulör. Men i detta fall så kan man välja och vraka precis som man vill när man ändå skall renovera inredningen.

Det som är positivt med Rolls-Royce och Bentley är att de alltid varit väldigt duktiga på att fortsätta tillhandahålla reservdelar. Det mesta finns att få tag på förutom när det kommer till karosseri delar till specialkarosser. De gjorde ett antal plåtar som räcker så långt det räcker och sedan är det slut. De flesta av de plåtarna är sålda för längesedan.

Trots att vi köpte ett stort antal paneler av Bentley till specialkarosser när de sålde ut sitt plåtlager 2002, fanns det inga skärmar eller plåtar till just denna modell som var den vanligaste av de med specialkaross. Så vi får tillverka det mesta för att kunna färdigställa denna renovering.

Vi beställer råmaterialet så att vi kan börja tillverka de delar vi behöver. Till att börja med så skär vi bort de delar som är dåliga så att vi kan börja göra mallar som sedan kan skäras ut i plåt, bockas och formas till rätt passform. Både ytter- och innerplåten på tröskeln är uppätna, så det behöver göras nya. Karossfästet fram på båda sidor är helt uppätna och håller inte ens upp karossen. Det är bara karossfästena bak som håller uppe karossen på chassiet.

Vi får börja med att laga stommen så att det är en okej grund innan man går vidare till de synliga plåtarna. Karossfästen, tröskelbalkar, A-stolpar med mera är det första vi rättar till. Det är väldigt viktigt att detta blir rätt, för det är från dessa man får utgå, och skall fästa alla de yttre plåtarna i. När alla delar är svetsade lägger vi i karosserivax och sedan zink färg som skydd för att det inte skall rosta framåt i tiden.

När stommen är klar kan vi börja tillverka de synliga plåtarna. Nedre delen på skärmar bak, skärmkanter, trösklar, plåt mellan vindruta och torpeden tillverkas för hand med olika bockverktyg, krymp-sträck maskin och engelska hjulet. Alla plåtar som tillverkas kontrolleras mot bilen flertalet gånger innan man svetsar fast den så att det ska bli en så bra passform som möjligt.

Det man måste ha i åtanke är att värmen från svetsen kan göra så att plåten slår sig, speciellt om det är större partier ren plåt. Sedan är det ytterligare ett moment där plåten kan slå sig, tennspacklingen, men det kommer vi till senare.

Ägaren till bilen hade nu tagit fram den färgkombination som han ville ha på bilen. Det blev Silver Mink lack, det är en ljusgrön metallic lack och inredningen blev ett cognacsfärgat helläderinrede som passar perfekt till träinredningen i valnötsrot.

Vi beställer hem de hudar, innertakstyg, matt-material som behövs och skickar det tillsammans med inredningen till vår sadelmakare som får börja tillverka den nya inredningen. Det är ett omfattande jobb att tillverka ny skinninredning till denna typen av bil. Det är inte bara att sy de nya överdragen som skall monteras på stolarna utan man måste gå igenom stolsstommarna så att det är okej. Är det så att de är dåliga måste de också renoveras.

Samtidigt som sadelmakaren jobbar med inredningen börjar vi montera ner en del av de kåpor, rör, och detaljer i motorrummet som skall lackeras. Ventilkåporna och förgasarpaketet är det första man ser när man tittar ner i motorrummet på denna typ av bil så det är viktigt att de är rena och snygga. Vi lägger därför förgasarpaketet i ett bad för att få bort gammal smuts. Efter det så tas förgasarna isär så de enskilda komponenterna kan lackeras eller eloxeras.

Karossen börjar bli färdig för tennspackling. Nu skall alla spel justeras in så att man vet hur mycket tenn man ska lägga på så att passformen blir korrekt. Man justerar dörrar, bagagelucka och huv så gott det går innan man börjar tennspackla. I och med att vi lagat A-stolparna så är det väldigt viktigt att vi får till spelet med fönsterbågen som glaset går i och taket. Det är av yttersta vikt för att det skall sitta en tätningslist där som tätar och tar bort vindbrus.

Att tennspackla är en konst som väldigt få bemästrar. Det krävs oerhört mycket erfarenhet för att man ska kunna läsa plåten och tennet. Värmer man plåten och tennet för mycket så smälter tennet och plåten kan slå sig. Värmer man för lite så smälter inte tennet och fastnar i plåten. Man måste hålla en så jämn temperatur som möjligt så att tennet precis börjar smälta utan att det rinner. När man når det stadiet så måste man behålla den temperaturen så man kan jobba ut tennet med hjälp av spatlar på det området som skall tenn spacklas.

När tennspacklingen är klar transporteras bilen till lackeraren som skall göra grundarbetet innan de kan börja lackera bilen. Samtidigt som bilen är hos lackeraren så skickas de kromdetaljer som måste kromas om till kromverket. Alla delar markeras upp vart de sitter innan vi skickar det till kromverket vi använder.

Under tiden som bilen är iväg på lackering fortsätter vi arbeta med lösa detaljer så som elhissar, förgasarpaket och så vidare.

När delarna kommer tillbaka från kromverket börjar vi montera ihop de delar som kan monteras. Lister skall monteras i rutbågen där glaset skall löpa. Kromdetaljer skall monteras på träinredningen, handtag till handskfack med mera.

Samtidigt som bilen är färdiglackerad och på väg till vår verkstad så är den nya inredningen klar. Nu startar det stora jobbet att montera ihop bilen. Det tar alltid längre tid att montera bilen än det tar att demontera den. Man måste vara mer noggrann så man inte skrapar nylackerade ytor eller gör något märke i skinnet när man monterar stolarna.

Det första vi börjar med är att montera de viktigaste delarna så som rutbågar, vindruta, bakruta för att se så att dessa detaljer har rätt passform. Det kan vara så att den nya lacken eller kromet har byggt för mycket så det inte passar. Det är alltid en sak man får göra lite på känn. Vissa detaljer kan behöva mer eller mindre bearbetning och då får man avgöra det innan med spelet och så håller man tummarna för att ens erfarenhet hjälper en i besluten man tagit.

Äntligen sitter alla rutbågar, rutor, dörrar, bagagelucka, motorhuv och grill på plats. Allt grundarbete som gjorts har lönat sig och det är väldigt lite efterjustering som krävs för att alla spel skall vara perfekta.

Förgasarpaketet som är lackerat och iordninggjort monteras efter att vi monterat ventilkåporna. Det monteras även nya vattenslangar för att det ska se så rent och snyggt ut som möjligt i motorrummet. Vi börjar nu med att montera in inredningen och instrumentpanelen är bland det första som monteras in.

Efter instrumentpanelen sitter på plats kan vi börja montera in hatthylla, baksäte och sidopaneler vid baksätet. Under tiden monterar vi in och kontrollerar de renoverade fönsterhissarna innan vi monterar tillbaka dörrklädseln.

När vi monterar tillbaka allting ser vi till att använda nya gummilister och clips som skall hålla allting på plats. Efter att dörrklädseln är på plats börjar vi montera in framstolarna innan vi lägger in mattan. När väl mattan är på plats så ska vi sätta dit alla trädetaljer på instrumentpanelen, dörrar och sidopaneler.

Inredningen är så gott som klar och vi börjar montera det utvändiga kromet. Stötfångare, dörrhandtag, strålkastarringar med mera. Äntligen börjar det se ut som en bil igen, och en väldigt vacker bil dessutom.

NU är det snart dags för uppstart och finjustering. Man får justera motorgången efter att förgasarpaketet har gjorts iordning. När vi väl är ute och provkör bilen lyssnar vi noga efter brus eller oljud från dörrar, vindruta och de nya listerna. Det är väldigt viktigt att göra den sista finjusteringen efter en renovering för att få det där perfekta resultatet.

Äntligen är bilen godkänd av både mekaniker och verkstadschef efter provkörning. Nu är det dags att presentera bilen för ägaren och det är alltid en skräckblandad förtjusning när man skall lämna över något som man jobbat med under en längre tid. Vi i verkstaden har verkligen börjat tycka om den här vackra bilen och det är alltid lite jobbigt när något man jobbat med länge skall tillbaka till kunden.

Ägaren blev väldigt nöjd och bilden på den färdiga bilen talar för sig själv. En läcker och lite djärv färgkombination där bilen verkligen kommer till sin rätt.

2018-01-23T10:55:32+00:00