Renovering av en Lagonda V12 från 1939

Du kan här följa arbetet när vi renoverade den vackra Lagonda V12 från 1939. Renoveringen är en så kallad “nut and bolt” renovering och det betyder att varenda skruv är nedtagen och renoverad. Denna typ av renovering är extremt tidskrävande men det är värt varenda timme när man väl ser slutresultatet.

Eftersom vi har renoverat Rolls-Royce och Bentley bilar sedan 1980 talet så är det extra kul att renovera vissa bilar av andra märken som har koppling till just Rolls-Royce eller Bentley.

I detta fall så är det en Lagonda V12 från 1939. Det som är speciellt med just Lagonda V12 är att det är W.O. Bentley själv som har konstruerat motorn bland annat. Vi kommer att kolla lite närmare på det senare.

Just denna bil ägdes av en bilentusiast som vi har haft nöjet att både renovera och sälja bilar åt tidigare. Bilen var lackerad i brunt och beige och den var i ett bra utgångsskick för att renovera.

När vi startar en totalrenovering som denna så diskuterar man fram och tillbaka med kunden hur han vill att renoveringen skall gå till. Vilken finish skall det bli, vilken färg vill han ha, ska inredningen vara originalfärg och så vidare. Det finns väldigt många parametrar att ta i beaktning som sedan bestämmer vart renoveringen kommer att hamna prismässigt i slutänden.

Ägaren vill ändra färgsättningen både utvändigt och invändigt. Istället för att ha en brun/beige lackering så bestämmer sig ägaren för att den skall vara silver och en ljusblå lack. Även inredningen ändras från ett brunt helläderinrede till ett svart helläderinrede.

Just färgsättning, kulörer och inredning är något man kan bestämma under tiden men det är ett väldigt viktigt beslut som kan avgöra vilket värde bilen kan tänkas få om man eventuellt vill sälja bilen i framtiden. Vissa färgkombinationer kan göra att en bil blir väldigt lättsåld och tvärtom.

När Bentley gick i konkurs 1931 så var det flera företag som var intresserade att köpa konkursboet, bland annat Napier och Rolls-Royce. Napier var ju en stor konkurrent till just Rolls-Royce och Bentley innan de gick i konkurs och de såg sin möjlighet att få ett övertag jämtemot Rolls-Royce om de kunde köpa Bentleys konkursbo. Dels för att Bentley hade ett köpstarkt kundklientel och dels för den fantastiske ingenjören W.O. Bentley.

Vi börjar som vanligt med att dokumentera bilen innan vi demonterar och märker upp delarna. Delarna sorteras upp i olika kategorier där vissa skall skickas till förkromning, andra delar skall lackeras och vissa delar skall bara rengöras. När vi skickar iväg något till en underleverantör så tar vi bilder och gör en rekvisition för att hålla koll på vilka delar vi skickat iväg för att sedan enkelt kunna se vilka delar vi fått tillbaka.

Napier lade ett bud på Bentley och det såg länge ut som att de skulle vinna budgivningen men i sista sekund så lade Rolls-Royce ett bud och vann budgivningen. Rolls-Royce Motor Cars blir ägare av Bentley Motors och ägde det ända fram till 2003. Under flera år så gör Rolls-Royce ledningen ingenting med deras nyförvärvade sport och lyxbilsmärke. W.O. Bentley jobbade som ingenjör men “under protest” då hans skötebarn missköttes av ledningen enligt hans mening.

W.O. Bentley säger sedermera upp sig hos Rolls-Royce och går över till Lagonda och får då i uppdrag att konstruera en V12 motor som skall sättas in i deras nya modell som kort och gott kommer heta Lagonda V12. Bentley konstruerar även den raka 6 cylindriga 2,5 liters ”twin cam” motorn som sedan används av Aston Martin efter att de har köpt Lagonda. Bentleys 6 cylindriga motor användes i bland annat Aston Martin DB2.

Just denna bil saknar en del av centralsmörjningsrören och den saknar även stötfångaren baktill. Centralsmörjningsrören är ju inga problem att göra nya och se till att de går till rätt ställe, men stötfångaren är inte lätt att få tag i. Det visar sig att stötfångaren är så svår att få tag i så att vår plåtslagare måste tillverka en. Det som är svårt att det är 8 millimeters gods och den är välvd men har även en bockning på mitten. Det är med andra ord inget man gör bara sådär.

Under tiden som vår plåtslagare håller på att tillverka en stötfångare så fortsätter våra mekaniker att mäta upp spel i motor osv för att se vilka delar vi behöver ta hem och vilka delar som eventuellt måste tillverkas. Som på alla äldre bilar så är det tygklädda kablar och ytterhöljet blir frasigt med åren och en kortslutning eller brand kan vara utgången om man inte byter kabelhärva.

Det som är positivt med dagens moderna kablar är att de går att få tag i med tygbeklädnad, det betyder att du har en modern kabel med säkerheten av dagens teknik men med ett originalutseende. Vi hittade en kabelhärva hos ett företag i England som till stor del stämde mot originalhärvan. Vår elektriker fick sätta sig och göra om de delar som inte stämde.

Motorn som W.O. Bentley konstruerade är en riktig tävlingsmaskin och är väldigt komplex. Det var en av världens snabbaste produktionsbyggda bil när den presenterades 1937 och kom då upp i hissnande 175 km/h. Det man får ha i åtanke då är att de flesta av vägarna var grusvägar och vägarna var inte gjorda för den här typen av hastigheter.

Lagonda som hade anställt Bentley och gett honom ansvaret för utvecklingen av bilen var så nöjda med motorn och helheten på bilen att de ville att den skulle heta Bentley Lagonda men Rolls-Royce som ägde rättigheterna till namnet Bentley gick snabbt in och sade nej. Lagonda ville dock hylla Bentley på något vis och man tog därför vingarna från Bentleys ”Flying B” logotype och satte det på sin egen logotype där det står Lagonda istället.

När vi håller på att renovera bilen så märker man hur de hade designat bilen för att vara en racerbil för gatbruk. Det ser ut som att de sitter 2 st reservhjul, en på var sida på framskärmarna. Men i själva verket så är det bara 1 reservhjul. Under den andra kåpan döljer sig en hydraulisk pump som kan höja och sänka domkrafter som är placerade vid varje hjul. Det är även centrummutter till fälgarna för att man snabbt och lätt skall kunna byta däck vid punktering.

Inte nog med det, det finns en stor bensintank med påfyllning både från höger och vänster sida för att man skulle kunna fylla på bensin från 2 håll och snabba på depåstoppen.

Att renovera en sån här bil är litegrann som arkeologi, det finns inte så mycket litteratur till dem så att man får helt enkelt dokumentera så mycket som möjligt själv för att kunna få ihop den vid ett senare stadium.

En del av motordetaljerna skickas iväg för maskinbearbetning och under tiden börjar ramen bli färdig. Den är omlackerad, torpedväggen har monterats och delar av kablaget har monterats.

Träramen får göras helt ny. Då utgår man från den gamla stommen och testar under tiden med de gamla skärmarna på den nya stommen så att det blir en perfekt passform. Trästommen görs i ask för att det ska bli så styvt som möjligt och det brukar ge en livslängd på cirka 50 år.

Karossen lagas och vissa detaljer måste göras nya och formas med hjälp av bland annat engelska hjul, sandsäck med mera. När karossen väl är färdig så skickas de olika detaljerna iväg till lackering.

Inredningen har skickats till vår sadelmakare och de nya hudarna har kommit så att han kan ta ner den gamla inredningen för att på så sätt måtta upp delarna och göra nya delar som sedan sys ihop. När man måttar upp delarna så måste varje söm sprättas upp så att man får de enskilda delarna var för sig för att kunna mäta ut sömmar, sömsmåner och fasningar.

Alla träpaneler hanteras varsamt och vi skickar iväg de till vår underleverantör för renovering. Hur mycket behandling de får beror lite på i vilket skick som panelerna är i. Är lacken sprucken men faneret är okej så slipas bara lacken av och man lägger på ett nytt lager lack som sedan högglans poleras. Är det så att faneret är skadat så kan man laga den delen som är skadad om man hittar en bit fanér som stämmer överens i ådringen. Hittar man ingen sådan bit så får man fanéra om hela biten och sedan lackera om den.

Just den här bilen har en väldigt fin träinredning och det är lite art deco inspirerat. Kolla bara på växelspaksknoppen som är ett konststycke i sig självt. Träpanelerna var rätt okej från början så de behöver inte allt för mycket jobb och de är färdiga och kan skickas tillbaka till oss inom 4 veckor.

Det är en väldigt komplex konstruktion så man får ta väldigt god tid på sig när man monterar ihop bilen igen. Motorn monteras med största precision och alla delar är utlagda i ordning för att man med lätthet skall kunna montera ihop den i rätt ordning.

Förr i tiden så var det väldigt sällan man skrev ut med hur mycket moment man skulle dra skruvar, det stod ofta ”A skilled mechanic should tighten nuts and bolts with a gentle hand”. Det betyder att en erfaren mekaniker skall dra skruvarna efter egen erfarenhet. Med andra ord är det bara våra mest erfarna mekaniker som får montera motorn för att ingenting skall bli fel.

Karossen kommer nu tillbaka från lackering och vi kan börja maskera de olika delarna för att skydda hörn och kanter när vi ska montera karossen på chassit. Det är alltid lite nervöst när man ska montera karossen och det kräver ganska många man för att se till att karossen hamnar rätt och för att man inte stöter i den nylackerade karossen och gör märken i lacken.

Slutmonteringen går relativt fort och inredningen skall nu på plats. Den svarta skinninredningen gör sig väldigt bra mot den nya lacken i silver och ljusblått. Det blir en härlig kontrast mot de bruna valnötrötpanelerna. När inredningen är på plats kan sadelmakaren börja montera den nya suffletten. Det som är speciellt svårt när man monterar en sufflett är att man måste hela tiden hålla koll på hur tyget rör sig både när den är uppfälld och nerfälld. Suffletten spikas fast i bak och framkant, så det gäller att man håller hammaren i styr så man inte slinter och slår till den nya lacken.

Fram och bakvagn sitter nu ihop, motorn är monterad, karossen sitter på chassit, inredningen och suffletten är monterad. Nu återstår det att fylla alla vätskor, kolla så att allt är draget och sedan starta upp bilen.

Bilen stod färdig och den kördes bland annat tur och retur England för att besöka sina hemtrakter igen. Numera är bilen såld, Den såldes 2015 av RM/Sotheby’s vid Villa Erba på en auktion i Italien och befinner sig nu i Australien.

Klicka på länken här för att se mer inormation från just auktionen 2015

KLICKA HÄR!

2018-03-02T11:48:29+00:00