Däckguide - Däcken är det enda som håller dig på vägen

Däcket är den enda kontaktyta som håller dig på vägen och vi ska i denna guide gå igenom lite närmare vad dina däck gör, hur man skall tänka när man köper nya däck, hur man ska förvara däck och så vidare.

Historik

Det första luftfyllda däcket uppfanns 1847 av skotten Robert William Thomson men detta blev aldrig serietillverkat. Det första serietillverkade luftfyllda däcket uppfanns av John Boyd Dunlop år 1888. De första däcken var till cyklar då det inte fanns någon marknad för att tillverka däck till bilar. Däcket har i stort sett samma funktion nu som det hade då. Att ge en mjuk och behaglig färd men framförallt att ge fäste.

Radialdäck eller diagonaldäck?

Nu för tiden så pratar vi om entusiastbilsdäck och moderna däck. När det gäller entusiastbilar så finns det i stort sett 2 olika typer av däck, radialdäck och diagonaldäck. Skillnaden på dessa två är hur de är uppbyggda i stommen vilket vi skall gå in på mer senare. Diagonaldäcken har funnits ända sedan 1898 och det var standard sättet att producera däck ända fram till 1960 talet. Radialdäcket började utvecklas 1946 av Michelin och har i stort sett varit standard sättet att producera däck sedan 1960 talet.

Diagonaldäck och radialdäck använder olika storleksmarkeringar. Diagonaldäck mäts i inches. Det första numret (till exempel 7.00) hänför sig till slitbanans bredd (sju inches), det andra numret (16 till exempel) är diametern på hjulet som passar (16 tum).

Radialdäck mäts i millimeter och inches. Det första numret (185) är slitbanans bredd i millimeter. De två siffrorna efter (t.ex. 75) relaterar till däckens sidoväggsprofil. Profilen är en procentandel av däckets bredd. Om inget nummer visas, är däcket 80 profil.

Du bör sträva efter att matcha storleken på dina nya däck med de som rekommenderas i din bils handbok.

Fördelar med radialdäck:

 • Bra instyrning och bra kontakt med vägunderlaget
 • Förhöjd komfort tack vare mjuka däcksidor
 • Genererar mindre värme i däcket vid högre hastigheter
 • Högre hållbarhet på slitbanan
 • Lägre bränsleförbrukning genom kraftöverföring från däck till väg

Nackdelar med radialdäck

 • De mjuka däcksidorna är sårbara när man kör emot trottoarkanter osv
 • Små håligheter i vägen hanteras dåligt då konstruktionen bygger på ett stålbälte

Fördelar med diagonaldäck

 • Förbättrad stabilitet vid högre hastigheter
 • Bättre motståndskraft i däcksidan när man kör in i trottoarkanter osv
 • Billigare att producera

Nackdelar med diagonaldäck

 • Högt rullmotstånd, vilket gör att däcket snabbt blir varmt
 • Reducerad komfort på grund av den solida konstruktionen
 • Ökad bränsleförbrukning

Olika mönster

När vi pratar om däck så finns det olika typer av mönster. Det är alltså inte bara mönsterdjupet som spelar roll. De mönster som används idag är liksidigt mönster, asymmetriskt mönster och riktbestämt mönster. Ett liksidigt däck kan du montera åt vilket håll du vill, det fungerar lika bra oavsett. På ett asymmetriskt däck är slitbanan delad i 2 eller fler delar där det klar och tydligt är markerat vad som är utsida och insida på däcket. Det är alltså viktigt att man sätter dem på rätt sida. Riktbestämt mönster är gjorda för att rulla i en speciell riktning. Det finns oftast en pil på utsidan av däcket med rotationsriktningen för att man skall montera däcket på rätt sida.

Liksidigt däckmönster

Asymmetriskt däckmönster

Riktbestämt däckmönster

Däckets mönsterdjup

Mönsterdjupet är kritiskt för att ge bästa möjliga bromsförmåga och för att minska risken för vattenplaning. I Sverige är det lag på att man måste ha minst ett visst mönsterdjup. Lägsta godkända djupet skiljer sig mellan sommar- och vinterdäck.

Sommardäck: 1.6mm på sommarväglag

Vinterdäck: 3mm på vinterväglag

Var noga med att kolla mönsterdjupet

Har du icke godkänt mönsterdjup så är det bara att räkna med böter och/eller ombesiktning. Eller i värsta fall att du är med om en olycka.

Ett bra däck kan vara hela skillnaden mellan en bra och en dålig körupplevelse.

Däckets uppbyggnad

Ett däck är uppbyggt allt som oftast i fyra delar.

Stomme: Utgörs av textilkord i ett eller två lager, som hålls ihop med gummi.

Bälten: Lager av stålvajrar som ökar däckets stabilitet. Detta lager kan ibland även bestå av bälten i textil.

Klinch: En tätning mellan fälg och däck. Består av buntar av töjbara stålvajrar.

Slitbana: Består av en kombination av syntet- och naturgummi. Det är gummit som tillsammans med däckmönstret ska ge bra köregenskaper och påverkar bland annat riktningsstabiliteten, förmågan att avleda vatten samt bromsförmågan.

Var rädd om dina däck och öka deras livslängd

För att få ut så mycket som möjligt av dina däck, bör du tänka på följande saker:

Kolla lufttrycket regelbundet. Helst en gång i månaden. Lufttrycket påverkar köregenskaperna och hur däcken slits.

Kolla mönsterdjupet. På ett sommardäck får mönsterdjupet inte vara under 1,6 millimeter. Vinterdäck ska ha ett djup på minst tre millimeter.

Undvik att stöta i trottoarkanter och liknande. Både fälgar och däck kan skadas vilket leder till sämre balans, ökat slitage och i värsta fall olyckor.

Rotera däcken med jämna mellanrum. Om du roterar däcken så får du ett jämnare slitage. De bästa däcken ska dock alltid sitta bak.

Kolla hjulinställningarna. Samtliga hjul ska vara rätt inställda för bästa möjliga köregenskaper och ett jämnare slitage.

Lagring

Förvara däcken rätt. Ett däck som förvaras på rätt sätt får längre livslängd. Håll koll på åldern. När du använt däcken i fem-sex år bör du göra en noggrann kontroll och byta ut de däck som har sprickor eller skador. Tillverkningsdatumet finns markerat på däcket. Står det till exempel 4203, betyder det att däcket är tillverkat i vecka 42 år 2003.

Undvik att lagra däcken:

 • I direkt kontakt med solljus
 • Nära batteriladdare
 • Där de kan utsättas för svetsljus
 • Nära elektriska motorer eller oljeprodukter

Däcken skall lagras:

 • Torrt
 • Svalt där det inte finns risk för stora temperaturskillnader.

Vill du ha hjälp att hitta däck till just din bil?

Vi på Bernt Hansen Automobil Service är specialister på däck till entusiastbilar och kan hjälpa dig att hitta rätt däck till just din bil. Vi har däck försäljning och däckhotell.

Ring oss för mer information, 0520-10806 eller maila info@bernthansen.se

2018-03-29T14:46:49+00:00