Bakvagnsrenovering av en Chevrolet Corvette C3 från 1968

Vi renoverade bakvagnen på denna Chevrolet Corvette C3 från 1968 och startade upp den efter ett antal år i garagering.

Under hösten 2016 började vi starta upp denna Chevrolet Corvette C3 från 1968 efter att den stått i ett garage i 8 år. Utöver uppstarten skall vi gå igenom bromsar och laga länkarmsinfästningen bak då den har börjat rosta. Just att det rostar på länkarmsinfästningen är väldigt vanligt på just C3:orna.

Länkarmen sitter i ett stort hål i ramen och däcken slungar smuts, vatten och skit som lägger sig i hålet och till slut börjar det rosta och äta upp ramen som länkarmen är fäst i. Bilen är importerad från USA och den skall där vara renoverad, men det fanns mycket övrigt att önska av den renoveringen. Tyvärr är det så att många bilar som är renoverade i USA ofta är ”fuskrenoveringar”. Man renoverar på ett så snabbt och billigt sätt som möjligt för att tjäna pengar.

Det första vi började med var att tömma ur bensintanken på gammal bensin och fylla på ny bensin. Sedan kollade vi så att den får bensin fram till förgasarna. Vi kollar även oljan och ser så att den ser okej ut för att kunna starta den. Vi ska vid senare tillfälle göra en liten service och byta oljan men det behöver vi inte göra nu bara för uppstarten.

Det sitter en ”Chevy 427” i denna bil som ryter till när vi lyckas få start på den. Det sitter så gott som raka rör från motor och alla i verkstan hajar till när motorn väcks till liv efter 8 års sömn. Nu vet vi att motorn går så det är dags att ta upp bilen på lyften för att börja ta ner länkarmar och dylikt för att kunna laga länkarmsinfästningen.

När vi ändå håller på att demontera så ska vi byta bromsskivor, klossar, slangar och bromsok både fram och bak. Demonteringen går relativt snabbt på den här typen av bil. Det är en simpel men robust konstruktion som är konstruerad för att klara av mycket kraft. Det finns ett problem med de tidiga C3:orna och det är att bladfjäderpaketet är monterat i locket till diffen som tenderar att spricka. Det var precis likadant på den här. Som tur är så finns det mycket delar till de flesta Corvetter och de är inte speciellt dyra.

Vi beställer hem alla delar vi behöver och ägaren väljer att vi ska köpa hem nya länkarmar istället för att laga de gamla då detta är ett billigare alternativ. Just länkarmsinfästningen ser riktigt risig ut men där finns det tyvärr inga delar att få tag i, utan det är bara för vår plåtslagare att tillverka de bitar han behöver. Vi kommer att göra förstärkningar som man införde på de senare C3:orna för att stärka upp ramen och just punkten där länkarmen bultas fast.

Vi tillverkar förstärkningarna i 3 mm plåt för att göra det extra stabilt. Vi målar allt med zink innan vi lägger på yttre lagret med färg för att ge ett så effektivt skydd som möjligt. När vi tillverkar de nya bitarna och förstärkningarna är det väldigt viktigt att hålen för länkarmarna hamnar på exakt rätt position så att inte länkarmarna hamnar snett när vi väl ska montera dem. Hamnar länkarmarna snett så kan bilen bete sig konstigt på vägen och man får onödigt slitage på däck med mera.

Nu sitter länkarmarna på plats och vi kontrollmäter så att allt har hamnat på en korrekt position innan vi monterar dit det sista. Bakvagnen är nu helt färdig och vi börjar byta bromsskivor fram med mera. Det är snart dags för uppstart.

Vi har nu renoverat bakvagnen, gjort en service och bytt alla bromsdetaljer på bilen. När vi startar upp bilen så ryter det till härligt i det utanpåliggande avgassystemet. Bilen går som en dröm på vägen, den stora amerikanska V8:an skjuter på gott när man trampar ner gasen. Nu är det dags att lämna ut bilen till kunden och ta tag i nästa projekt.

2018-03-29T14:47:35+00:00