Rostlagning på en Bentley Mk VI

Visst är det härligt att jobba med gamla bilar och det är en ära att få jobba med våra kunders ögonstenar. Men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Lite spackel och lack kan dölja väldigt mycket. När det kommer till rost så är det väldigt lurigt. Det kan se bra ut från utsidan och man märker inte att det har börjat spränga i plåten. Denna bil är såld i Sverige under 1951 och har haft turen att få stanna kvar i Sverige under sin levnadstid. Vi har haft nöjet att serva bilen de senaste åren.

Vi fick in bilen i höstas för att det var lite rost som skulle åtgärdas kring positionsljusen, hjulhusplåtarna och vid den nedre delen av B-stolpen på höger sida. När vi tog in bilen för att kolla på den för att kunna ge en offert så såg det inte så farligt ut vid positionsljusen, möjligtvis så kunde det dra med sig något på skärmen så man var tvungen att lackera om större delar av skärmen. Hjulhussidorna var inte problem alls och nederdelen på B-stolpen så ut att gå väldigt lätt att rostlaga.

Vi och lackeraren gjorde en bedömning av arbetet och utgick från att ägaren kunde hämta bilen i oktober så att ägaren hinner ställa in bilen innan snön kom.

Så fort vi börjar slipa rent runt positionsljusen så märker vi att slipmaskinen gräver ner sig i spackel. Spacklet tar inte slut på höger skärm och det drar iväg rejält. Det slutar med att vi kommer fram till att det är nödvändigt att byta ”struten” som positionsljuset sitter i. Struten finns som reservdel så det är ju positivt. På den andra sidan så går det däremot väldigt lätt och vi kan laga infästningen till positionsljuset väldigt enkelt.

När vi börjar slipa rent hjulhussidorna som kallas ”Spats” på brittisk engelska och ”Fender skirts” på amerikansk engelska så märker vi att de är rätt risiga både på den yttre plåten och på baksidan. Så här blir det till att byta stora delar av de yttre plåtarna och rostlaga på insidan. När vi ska börja slipa bort lacken på B-stolpen så ber vi en tyst bön för att det inte ska vara allt för illa.

När vi börjar så ser det inte så illa ut men när vi väl ska slipa av den nedre delen som knyter ihop tröskeln med B-stolpen så är materialet så dåligt att det finns inget att fästa lagningarna i. Vi får slipa bort mer lack för att hitta något friskt material att kunna utgå ifrån. Det slutar med att vi har slipat bort all lack på den bakre delen på tröskel och även hundbenet. Den bakre delen av tröskeln är uppbyggd med spackel och sedan har det sprutats in fogskum för att det skall bli någorlunda stabilt.

Nu är det bara att ringa kunden för att tala om hur illa situationen är och hur mycket mer jobb det är än vi först trodde. Vi tar bilder på allt som vi fått fram och skickar detta till kunden och diskuterar tillsammans fram till hur vi skall gå tillväga. Vi kommer fram till att vi inte skall byta hela tröskeln utan vi skall skarva den på mitten och tennspackla de större skarvarna som blir.

Delarna beställer vi från England och vi får hem en komplett tröskel, struten till positionsljuset och ”hundbenet”. I hundbenet sitter det främre fästet där man fäster ”Spatsen” men i den nya delen är inte detta fästet urtaget då alla dessa bilar är olika, så det får man göra själv så att det blir rätt passform på spatsen mot skärmen och tröskeln.

Den gamla tröskeln som är spacklad kapar vi bort och så börjar vi göra iordning det som är innanför. Vi lägger på body så att det inte skall börja rosta i fackverken som är mellan inner och yttertröskeln. Den nya tröskeln passas in mot bilen och var den skall skarvas.

Först loppar vi fast tröskeln och sedan helsvetsar vi så att den verkligen sitter. Efter att den är helsvetsad så passar vi in hundbenet, det är delen som sitter bakom bakdörren och knyter ihop tröskeln med bakskärmen. Det är viktigt att man passar in detta väldigt noga så att det blir rätt spel mellan dörren, hundbenet och tröskeln.  När den är inpassad och allt stämmer så lägger vi de sista svetsarna.

Nu går vi över till struten på skärmen där positionsljuset sitter. Struten är en lös del som är svetsad ovanpå skärmen och det är vanligt att det lägger sig smuts och skit i facket som blir mellan skärmen och struten. Det ser man ofta då det är resningar i lacken några centimeter runt positionsljuset. Då vet man att det har börjat rosta i svetsen mellan skärmen och struten.

Vi får ta bort hela struten och så får vi göra ordning kanterna som struten varit svetsad i då vi skall använda dessa kanter att svetsa den nya struten i. När kanterna är färdiga provar vi struten på skärmen så att den hamnar i rätt position och att den ligger likadant som på den andra skärmen. När allt stämmer så loppar vi fast struten med några svetsar innan den helsvetsas och efter det tennspacklas.

Nu är det dags att ta tag i spatsen och se hurdana de är. I bakkant så är de rätt dåliga men i övrigt så är det okej. Nya bitar får skäras till och läggas in och sedan tennspacklas. På insidan ska de rostlagas och sedan behandlas med body.

Det är väldigt viktigt att de nya delarna på spatsen blir bra då linjerna på spatsen skall stämma överens med linjerna på bakskärmen. Fästskruven sitter i bakkant på spatsen och när vi jobbar runt fästet så är det viktigt att inte flytta fästpunkten så att den hamnar högre eller längre då detta skulle ändra utseendet på bilen.

När allt är klart skickas den iväg på lackering. Kunden vill behålla patinan på bilen så mycket som möjligt så lackeraren får se till att inte dimma ut så mycket med lacken. När det är en solid svart lack så är det relativt tacksamt för lackeraren att göra detta, om det hade vart en annan kulör hade det genast blivit svårare.

Bilen är tillbaka från lack och nu skall lister, positionsljus och diverse detaljer monteras tillbaka på de nylackerade skärmarna, tröskeln och spatsen. Nu är bilen färdig för säsongen och nya äventyr.

2018-03-02T11:47:48+00:00